Математически най-стабилната коалиция би била между политическите противници ГЕРБ и БСП

В новия парламент влизат осем партии. ГЕРБ финишира с победа, но и липса на мнозинство, БСП се срина, а ДПС я догони.


100-процентното паралелно преброяване на „Алфа Рисърч” сочи, че осем политически сили влизат в 43-ия парламент. При 49% избирателна активност, ГЕРБ получава 32.9% от избирателния вот, БСП – 15,4%, ДПС – 13,5%, Реформаторският блок - 9%, Патриотичният фронт - 7,5%, "България без цензура" - 6,1%, "Атака" - 4,4% и АБВ – 4,3%.


Според прогнозни резултати ГЕРБ е безапелационният победител с около 33% от гласовете, но далеч от необходимото мнозинство от 121 депутати. БСП с тези 15% нaистина се срина и почти се изравни с ДПС, която е с около процент по-назад. Реформаторите също са с доста добър резултат - събраха 9%.


Две националистически партии ще имаме в новия парламента - Патриотичния фронт и „Атака”, които между другото бяха на ръба. Но все пак прескочха 4-процентаната бариера. "България без цензура" също влизат.


Как се разпределят мандатите на новите 240? ГЕРБ имат 85 места, следвани от БСП с 40 места, ДПС – 35, Реформаторите – 23, Патриотичният фронт – 19, "България без цензура" – 16, „Атака” и АБВ - по 11 места.


Математически най-стабилната коалиция би била между политическите противници ГЕРБ и БСП.


Много е вероятно Борисов да получи подкрепа от Патриотичния фронт, в който влизат НФСБ на Валери Симеонов, ВМРО на Красимир Каракачанов и други. Проблемът е, че няма да успее да формира мнозинство само с ПФ и ще са му нужни още гласове.


Кой какво каза в изборната нощ?Най-активни в използването на преференциалния вот на предсрочните парламентарни избори са гласувалите за Реформаторския блок.


По данни на "Алфа Рисърч" 55% от пусналите бюлетина за Реформаторите са се възползвали от възможността да пренаредят листата.


Преференциалният вот е бил силно използван и от привържениците на АБВ, от които 44 на сто са посочили предпочетен кандидат-депутат. 39 на сто от привържениците на ГЕРБ също решили на подменят водача в техния избирателен район.


Същото са направили и по 38% от далите своя вот за БСП и за Патриотичния фронт. При "България без цензура" и "Атака" преференциалният вот е използван от 36 на сто от избирателите им. При ДПС само 24 на сто от електората им е направил промени в подредбата на бюлетините.


Възможни са нови предсрочни избори до края на годината според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че при прогнозираната конфигурация в парламента, не вижда как ще се състави правителство.


„Опозиция. Такова място са отредили избирателите на БСП”. Това заяви председателят на столетницата Михаил Миков.


Лидерът на ДПС Лютви Местан не отрече възможността за коалиция с ГЕРБ.