Хората предпочитат да слушат музика, когато не се чувстват добре

Известната песен "Бохемска рапсодия" (Bohemian Rhapsody) на британската рок група "Куин" (Queen) действа като лекарство срещу депресия, показва изследване на Би Би Си, цитирано от БГНЕС.

 

В рамките на анкетата на участниците са представени 10 композиции, за които е установено, че вдигат настроението. На първо място хората посочват "Бохемска рапсодия".

 

Втората най-предпочитана песен е "Dancing Queen" на шведския квартет АВВА, а на трето място е хитът на рапъра Фарел Уилямс "Happy". Представени са още песни на Боб Марли, Роби Уилямс и Майкъл Джексън, както и композиции от класическата музика, която е най-предпочитана от хората над 65 г.

 

Повече от две трети от анкетираните искат да слушат музика, когато не се чувстват добре. Общо 81% смятат, че музиката може да накара хората да се чувстват по-добре, когато са болни или когато преминават през тежък период.

 

Песента "Бохемска рапсодия" е от албума "A Night At The Opera", който е издаден преди около 40 години. С дължина от почти 6 минути, тази песен оглавява британските музикални класации два пъти: когато излиза през 1975 г. и след смъртта на вокалиста на "Куин" Фреди Меркюри през 1991 г.