Те бяха прекъснати тази седмица заради опасения от терористични атаки

Германското антиислямско движение ПЕГИДА обеща на първата си пресконференция, че следващата седмица ще поднови редовните си протести, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Те бяха прекъснати тази седмица заради опасения от тероризъм и заплахи за покушение на ръководителите на движението.

 

Според един от лидерите на движението Луц Бахман "следващият понеделник очевидно ще има нова демонстрация, така стоят нещата в момента". Вместо обичайните шествия в град Дрезден всеки понеделник, последователите на движението бяха призовани да запалят свещ на прозорците си в знак на солидарност.

 

Говорителят на ПЕГИДА Катрин Ортел допълни също, че в бъдеще организацията "няма да се лишава от правото си да се събира и да говори свободно".

 

На пресконференцията Ортел и Бахман отново заявиха, че групата не е против исляма или чужденците, а против "ислямизацията". Те се разграничиха и от расистките обиди и неонацистките групи, които е имало на някои от техните предишни протести. Според тях поддръжниците на ПЕГИДА са граждани, на които им е омръзнало от съвременните политици.