Никол в преследване на късмета: коминочистач да станеш - мечта на всички малчугани

 

Тази седмица в "Никол и специалистите” чаровната красавица гледа София от високо - от къщата на Карлсон. Специалистът този път е Румян.

 

Според старото българско поверие, когато пипнеш коминочистач, цяла година няма да се отървеш от здраве и късмет. Очаквахме човек, облечен с черно сако, с цилиндър на главата, преметнал през рамото въже с метална четка. Но разбрахме, че цял живот сме се заблуждавали. Вместо това Румян се появи на мотор и с каска. Той ни повежда нагоре - в дома на Карлсон. 

 

До работното си място той ежедневно минава през премеждия, стълби и малки процепи. Ето ни и нас, на покрива на сграда, където сме с човека, който всеки иска да пипне за късмет. Румян показа как се почистват комините. Той се занимава с това от четири-пет години. Преди това се е занимавал с алпинизъм и именно той го прави толкова добър коминочистач. 

 

Някои комини стигат до 80-90 метра височина. И въпреки че всяка сграда има комин, хората, които се грижат за това в столицата, не са много. Румян разказва, че коминът е като дома. Трябва да се почиства редовно, дори да не изглежда мръсен. И въпреки че хората в занаята са само трима, парите и работата не стигат. 

 

Отправяме се към малката дупка, откъдето дойдохме, за да изпратим Румян.