"10 министри се изредиха с идеи да вкарат тези хора в здравната система", заяви проф. Миланов

 

"Истински неосигурените в България са не повече от 350-400 хиляди души. Това са хора, които имат доход, но не са в здравноосигурителната система. Безработните, които са на борсата, са защитени от държавата. 10 министри се изредиха в последните 7-8 години и всеки започваше своето властване с идеята да вкара тези хора в здравната система. В крайна сметка нищо не правеха. Тази идея, която сега министър Москов предлага, е добра".

 

Това мнение изрази в „Здравей, България" проф. Милан Миланов, лекар в „Пирогов”. 

 

На живо от Спешното приемно отделение в Кюстендил екип на Нова телевизия се срещна с някои от пациентите, които преминават оттам, за да разбере кои от тях са здравноосигурении кои не.

 

"За периода 2013-2014 година процентът на лекуваните здравно неосигурени при нас е около 1,9% от общия процент на всички преминали болнично лечение. Бройката на здравно неосигурените е почти два пъти по-голяма, но при половината от тях получаваме плащане чрез трансфер през НЗОК от Министерството на здравеопазването на цената на клиничните пътеки, тоест, за сметка на държавата. Друга част от пациентите си внасят здравноосигурителните вноски по сегашното законодателство още по време на престоя, така че тази бройка всъщност става наполовина”, обясни д-р Величков. 

 

По думите му здравно неосигурените лица са проблем, тъй като разходите по тяхното лечение стават за сметка на лечебното заведение. 

 

Репортер: Екатерина Николова