За побоя е задържана майката на детето – 22-годишна жена

 

Двегодишното дете, оперирано във Варна, със счупени ребра, увредени далак и панкреас, е било жестоко пребито. Това заяви за Нова телевизия съдебният лекар, направил първоначалния преглед на момиченцето - доцент Добринка Радойнова. За побоя е задържана майката на детето – 22-годишна жена, живееща на семейни начала с мъж от търговищкото село Кралево.

 

Случаят на двегодишната Сияна е сред тежките примери за физическо насилие над дете – с четири счупени ребра, вътрешни наранявания, спукано тъпанче и данни за стари травми. Момиченцето е свикнало да понася болка и насилие и поведението му е странно. Това е становището на лекарите във Варна.

 

„Дългогодишният ми опит ми позволява да кажа, че това дете изглежда тренирано да не си изразява емоциите. Би трябвало да има болка, но то не плаче и опитва да се държи на положение спрямо околните, което за мен е белег”, каза проф. Виолета Йотова от УМБАЛ „Света Марина”.

 

Още по темата

Мъжът, с когото майката на Сияна живее от есента, твърди, че не е ставал свидетел на жесток побой, въпреки че понякога жената посягала на детето. Според 30-годишния Ахмед Ахмедов лекарите грешат.

 

„Това са условията, където живеем, това е леглото на детето – Сияна. Нищо не липсва, имаме си още една стая, къщата е обширна, едва ли ѝ липсва нещо”, каза Ахмед Ахмедов, доведен баща на детето.

 

Медиците разказват, че от събота до този момент в болницата не са се появявали близки на малката Сияна. Майката била тук при приемането, после е задържана от полицията.

 

„Законът предвижда за това престъпление лишаване от свобода от 2 до 10 години. Продължават процесуално-следствените действия”, каза Валентин Василев от Районната прокуратура в Търговище.

 

Продължават и грижите за детето в болницата.

 

„Все още не се храни през устата по указания на колегите хирурзи, но започва някакви опити за общуване с околните, което е добър белег за нас”, обясни проф. Виолета Йотова.

 

След като се стабилизира, с момиченцето започват работа социални работници и психолози.

 

Репортер: Искра Урумова