Блокиран е достъпът до Централния плаж в Балчик

 

Поредно незаконно строителство на брега на морето - този път в Балчик. Входовете за Централния плаж, които хората ползват от години, за да влизат там, от съвсем скоро са затворени с ограда и предупредителни табели.

 

Хората в Балчик се възмущават, че новият собственик на доскоро техния подход към Централния плаж на града не си е направил труда дори да подмени табелата. Така постигнатата символика разкривала напълно отношението на инвеститорите към родните плажове. 

Още по темата

 

Влизаме в строежа от страната на плажа, където ограда няма. На обекта липсва задължителната табела за строителна дейност, въпреки че видимо нещо се изгражда. Какво - питаме работниците, които обаче изведнъж си тръгнаха с обяснението, че са там на гости, на плаж или на разходка. 

 

Мъж, представящ се за охрана, все пак ни свързва с някого, когото нарича „шефа”. Въпросният шеф се представя по телефона с името Неделчо Марков. Той отказва да отговори на каквито и да е въпроси и нарежда да напуснем имота веднага. 

 

Мъжът твърди, че щом на мястото няма бетон – няма и строителство, а хората, които са на обекта, били охранители. Отиваме в Общината, за да попитаме там знаят ли какво се прави на Централния плаж в Балчик. Заместник-кметът по строителството разказва, че собственикът е купил имота на публична продан, но в Общината не знаели подробности за него. Признава, че има многобройни жалби срещу случващото се на плажа. 

 

Бил съставен констативен акт, изпратен на собственика на имота „Интер Инвест” ЕООД, регистрирано в Силистра. Кметът на общината Николай Ангелов щял да издаде заповеди за спиране на строителството и за прекъсване на тока и водоснабдяването на обекта. За нарушаването на строителната забрана санкциите започват от 10 000 лева, а другата мярка е събарянето на обекта, което ако собственикът не направи сам, се извършва за негова сметка от Общината. 

 

От администрацията предвиждат, че всички техни заповеди ще бъдат обжалвани и бунгалата може и да станат факт до края на лятото. Обещават да поискат премахване на предупредителните табели, стряскащи туристите. 

 

Репортер: Искра Урумова