Един грам мускул на културист е по-слаб от същото количество тъкан на човек, който не тренира, но е в добра форма

Един грам мускул на културист е по-слаб от същото количество тъкан на човек, който не тренира, но е в добра физическа форма. Това установиха британски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф" и БТА.


"Огромните мускули на културистите правят впечатление на повечето от нас и сме склонни да мислим, че тези хора са изключително силни", каза проф. Ханс Дегенс от университета на Манчестър. "Изненадващо обаче грам мускул на културист произвежда по-малко сила от този на некултурист, което означава, че качеството на мускулите е по-лошо при културистите. Изглежда ексесивното нарастване на мускулите има нежелан ефект върху качеството им и човек ще е по-добре с мускули с нормален размер, отколкото със скъпи напомпани мускули".

 
Културистите все пак са силни, защото огромната им мускулна маса е достатъчна, за да компенсира слабостта на всеки грам. 


Учените искат да установят кой аспект от тренировките на културистите причинява това влошаване на качеството на мускулите. 


Учените са работили с малки проби от мускули на 12 културисти, шестима спринтьори и 14 мъже в добра форма, които не тренират с тежести. За разлика от културистите атлетите имат подобрено качество на мускулите.