За плащанията били използвани предплатени кредитни карти

Организирането на нападенията в Париж от миналия месец, при които загинаха 130 души, е струвало на извършителите им около 30 000 евро.

Още по темата

 

Терористите са финансирали нападението, като са обединили малки суми, които са трудни за проследяване, и са използвали предплатени кредитни карти. Това съобщи френският финансов министър Мишел Сапин по време на пресконференция, предадоха "Франс прес" и БГНЕС.


„Цената на последните атаки, финансирането им, представлява сума, ненадвишаваща 30 000 евро“, каза той. Министърът допълни, че това означава, че извършителите на нападенията не е трябвало да движат големи суми по време на подготовката си.


Според разузнавателния отдел на френското финансово министерство - Tracfin, за плащанията са били използвани предплатени кредитни карти, някои от които закупени в Белгия. С тях са плащани сметки за коли и апартаменти, използвани от атентаторите през последните 48 часа преди нападението.


Според Сапин проследяването на дори малки суми пари може да се окаже от решаващо значение в борбата срещу тероризма, ако този тип информация се свърже с други елементи на разследването.

 

Вижте подробности за работата на френските следователи!