Те стоят блокирани на гръцко-македонската граница

 

 

Като че ли границата между Македония и Гърция е напълно отворена. Това е линията от Солун за Скопие и Белград. Но полицията не допуска никого да премине македонската граница. Поне така беше в последните три дни. Тази нощ обаче бежанците от Сирия бяха допуснати. Ще ви покажем историята на семейство от майка, баща и четири деца. Те идват от Източна Сирия. Бягат от война.

 

И да стигнеш до бежанците вече не е лесно. Причината? Пълната блокада на Гърция от нейните фермери. И на македоно-гръцката ганица - вечерта - блокирано е. Тук са разгневените фермери с тежки машини. А границата е абсолютно затворена до девет часа. Но в лагера край Игумени ни посреща неочаквано оживление. Границата ще бъде отворена до минути и то за първи път от много време.

 

За първи път границата е отворена от три дни. За радост на сирийските бежанци, разбира се. Това е в десет часа вечерта българско време – 9 македонско. За семейството на Нахрир това е невероятен късмет. Той чака тук от 48 часа след рисковано пресичане на морето до Гърция. Целта му за него, съпругата му и 4 им деца, е ясна:

 

"Германия, отиваме в Дортмунд", казва Нахрир.

 

За тях престоят в студа е голямо изпитание. Не по-малко разбира се от това, което са изпитали в морето, за да дойдат от Турция, в Гърция.

 

"Едва стигнахме до Гърция. В морето беше много студено, особено за децата. Но, по-лошото е че не срещнахме разбиране и тук, в Гърция", казва Нахрир.

 

Хиляди са като семейството на Нахрир. Проблемът със студа сега е основен за бежанците, но и за хората, които се грижат за тях, като "Лекари без граници". Сред тях е Дина.

 

"Има случаи на измръзване. Например тук има река, на границата с Македония. Когато се опитат да я преминат, бежанците се мокрят, разбира се. Измръзват", обяснява медицинската сестра Дина Ути.

 

Но потока от бежанци не спира. Децата реват. Наистина ситуацията е недопустима. Температурата е доста ниска. Но това е сега положението на гръко-македонската граница. Дали това обезкуражава медиците?

 

А какъв е проблемът, поне както бежанците го виждат? Обединени Мароко, Иран, Пакистан, Сомалия, Ливан, Гана, Бангладеш и кой знае още колко страни. Това са бежанците. За повечето от мигрантите от тези страни границите на Европа са вече напълно затворени. Нахрир просто бяга.


"Видях войната, имаше обстрел и тежки боеве. Тръгнах, защото ме е страх за децата ми", обяснява Нахрир.

 

Сбогуваме се с Нахрир и децата му на самата полоса. Пътят, който ги чака по-нататък, е дълъг и труден. Но вярват, че си заслужава.

 

Да, границите все още съществуват. Независимо от блокадите в едната или другата посока. Но както е известно от информацията от островите в Гърция, нови и нови вълни от емигранти идват, за да се опитат да преминат към Западна Европа.