В страната са се засилили антиимигрантски настроения

Холандия засили граничния си контрол, заяви министърът на миграцията Клаас Дейкхоф, цитиран от Ройтерс и БТА.


През септември Холандия реши да разгърне мобилни звена за граничен контрол по пътища и железопътни линии за прехващане на мигранти и отделянето им от бежанците.


"Тези мерки помогнаха, но все още отчитахме растящ брой на задържани каналджии, а идват и все повече хора от безопасни страни, които не могат да получат убежище", заяви Дейкхоф. 

Още по темата


Миналата година Холандия прие 200 000 мигранти, което породи антиимигрантски настроения в страната, някога известна с щедростта на политиката си на отворени граници. През 60-те години, които бяха период на голям растеж, Холандия приемаше мигранти работници от Турция и Мароко, припомня Ройтерс.


Чрез забавянето на трафика след преминаването на границата, полицията ще може по-добре да подбира превозните средства, които се нуждаят от по-щателна проверка, каза Дейкхоф.

 

Миналата година холандската полиция арестува 330 души по подозрение в трафик на хора, като 200 от тях бяха задържани от мобилни звена на граничния контрол.


Тези мерки означават, че на пристигащите от безопасни страни и на хората, които са подали молби за убежище в няколко държави ще може да се каже, че няма смисъл да продължават по-нататък, заяви министърът.


Целта не е да се връща граничният контрол при търсенето на решение на кризата от страна на ЕС, посочи Дейкхоф.


"Искаме да постигнем споразумение с Гърция и Турция за затваряне на границите им, но докато това не е станало, ще трябва да предприемаме наши собствени мерки", поясни той.