Според изтеклите данни „Сосиете женерал” има близо 1000 офшорни фирми

Централата на една от най-големите френски банки - „Сосиете женерал”, в Париж беше обискирана във връзка за данните от „Панамските документи”, съобщава БГНЕС. Преди дни стана ясно, че институцията е открила близо 1000 офшорни фирми чрез панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека”.

Още по темата

 

Претърсването било извършено още във вторник от следователи от Централната служба за борба с корупцията, финансовите и данъчните престъпления (OCLCIFF), уточнил за АФП съдебен източник, като посочил, че са били иззети документи в електронен формат.

 

Обискът се състоял в рамките на предварителното следствие, което започна Националната финансова прокуратура за укриване на данъци и пране на пари.

 

Според в. „Монд“ „Сосиете женерал” е четвъртата банка след швейцарските HSBC, UBS и „Креди Сюис”, която най-често е прибягвала до услугите на „Мосак Фонсека”.

 

Банката обаче уверява, че едва няколко десетки от офшорните й фирми все още развиват дейност и те се управляват по напълно прозрачен начин.

 

През 2012 г. генералният директор на „Сосиете женерал” Фредерик Удеа заяви под клетва, че банката е затворила своите представителства в страните от сивия списък на данъчните убежища, както и в държавите, които не предлагат достатъчно сътрудничество в борбата срещу укриването на данъци като Панама.