Нургюл не разполага с финанси, за да участва в предстоящото първенство на планетата

 

Световната шампионка по шахмат за деца Нургюл Салимова няма да успее да защити титлите си поради липса средства да замине на първенството на планетата в Хантимансийск, Русия. За това алармираха от шахматната федерация. Причината - Министерството на младежта и спорта наскоро спря финансирането поради съмнения за злоупотреба с финансите. Приятели на момичето вече започнаха кампания за набиране на средства в социалните мрежи.

Още по темата


Нургюл от търговищкото село Крепча предизвика фурор през ноември миналата година, като спечели световната титла по шахмат за деца и юноши до 12 години. За жалост липсата на финанси спира развитието на талантливата състезателка. 


„Много искам да играя. Искам да си кача ЕЛО-то. Да видя как са по-сериозните първенства. Да играя с професионалистките и да се уча от грешките си. Искам да напредвам”, сподели Нургюл пред Нова.


Талантливата шахматистка вече се състезава и при жени, и мъже. Наскоро спечели и държавното първенство за девойки до 18 години. Стигна до полуфинал и при мъжете, където бе най-малката състезателка и единственото момиче.


За подготовката и участието на Нургюл през тази година на световно и европейско първенство са необходими 50 000 лева. Федерацията по шахмат не може да го осигури, след като спортното министерство й спря финансирането.


Ако желаете да дарите средства, банковата сметка на Шахматен клуб „Бургас 64”, за който момичето се състезава, е следната:


Шахматен Клуб Бургас 64
BIC: IORT BGSF
IBAN: BG20 IORT 7378 1007 1526 00
Инвестбанк АД

 

Репортер: Мартин Георгиев