Вашингтон се превърна в арена на сблъсъци между недоволни граждани и униформени

Безпрецедентни протести белязаха деня на встъпването в длъжност на 45-ия американски президент Доналд Тръмп. Стотици хиляди американци излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от това, че милиардерът поема управлението на страната за следващите пет години.

Най-яростните демонстрации се провеждат във Вашингтон.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Активисти, облечени изцяло в черно, чупиха стъкла на магазини и автомобили. Нанесени бяха щети и на сграда на “Bank of America”, съобщава БТА.

Арестуваните при демонстрациите са 95 души. При стъкновенията с униформените ранени били двама служители на реда. Една лимузина е опожарена от протестиращите. 

По-рано през деня друга група недоволните опитаха да блокират достъпа на поддръжници на Тръмп до мястото, където се проведе официалната церемония по полагането на клетва.

Участниците в демонстрацията, организирана от групата "Дисръпт Джей 20", направиха жива верига при един от контролните пунктове, водещи към най-голямата обществена зона за наблюдаване на церемонията, а неколцина бяха отведени от полицията.

Около 900 000 души се събраха на Националната алея срещу Капитолия, където новоизбраният държавен глава ще положи клетва, както и по парадния маршрут по „Пенсилвания авеню” до Белия дом и на други места в центъра на Вашингтон.