Кампанията беше временно спирана на два пъти заради терористични нападения

Великобритания гласува на предсрочни парламентарни избори след тежка кампания, временно спирана на два пъти заради терористични нападения, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Двамата основни кандидати - министър-председателят Тереза Мей от Консервативната партия и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин - се изправят един срещу друг на избори, които се предполагаше, че ще бъдат фокусирани върху излизането на Великобритания от Европейския съюз, но в крайна сметка се завъртяха около социалната справедливост и сигурността.

По темата

Мей зае премиерския пост, след като нейният предшественик Дейвид Камерън загуби референдума за Брекзит през юни миналата година и се оттегли само година, след като спечели изненадващо мнозинство за консерваторите в парламента. Тя обеща да не свиква предсрочни избори, но така или иначе го направи, за да увеличи мнозинството на своята партия в момент, когато лейбъристите изглеждаха слаби.

Това беше първият от няколко обратни завоя за Мей, която беше до голяма степен неизвестна за британците, но имаше репутация на разумен, работлив, прагматичен и надежден човек. Смяната на посоката обаче скоро се обърна срещу нея след редица гафове по време на кампанията, а опозицията я определи като "слаба и колеблива", изтъква американското издание.
На предизборните прояви и появите й по телевизията тя изглеждаше непохватно и неудобно, като се представяше по-добре в повтарянето на лозунги, отколкото в обсъжданията по същество.
А Корбин проведе отлична кампания, особено като се имат предвид ниските очаквания. Той и неговите лейбъристи затвърдиха подкрепата си сред избирателите и скъсиха преднината на консерваторите.

Някои намекват, че Корбин със своя ляв популизъм е фигура от типа на Доналд Тръмп (по-рано го сравняваха с Бърни Сандърс), а Мей е нещо като десен еквивалент на Хилари Клинтън, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Мей и Корбин кръстосваха страната в последния ден от кампанията, а консерваторите останаха ясен фаворит за постигане на цялостно мнозинство въпреки енергичните усилия на лейбъристите за спечелване на властта, посочва британският в. "Гардиън".

Лидерът на лейбъристите присъства на шест предизборни прояви, завършвайки с реч, в която заяви, че посланието на неговата партия против икономиите е "новият центризъм" в британската политика, отбелязва изданието.

Мей завърши седемседмичната кампания с предупреждение към избирателите, че всякакъв друг резултат на изборите, освен категорична победа на консерваторите, ще отслаби Великобритания в момент, когато страната се подготвя за излизане от ЕС, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Мей призова "родолюбивите" поддръжници на лейбъристите да изоставят своята партия и да гласуват за консерваторите в името на бъдещето на Великобритания, изтъква британският в. "Дейли телеграф".

В статия за изданието тя прикани избирателите да си спомнят, когато отидат да гласуват, че трябва да изберат лидер, който е способен да "свърши работата" с Брекзит. Според нея перспективата Корбин да стане министър-председател е "немислима", защото "рядко кандидат за висша длъжност е бил толкова изключително зле подготвен за тази задача".

Кампанията за изборите във Великобритания, които малцина очакваха, започна през април с прогнози за убедителна победа на консерваторите, но завърши вчера по начин, който никой не би могъл да предвиди - с една объркана Мей, апострофирана по време на един от малкото й опити да се срещне с избирателите, и с Корбин, който говореше пред многолюдни и екзалтирани тълпи, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Малцина вярват, че лидерът на лейбъристите може да спечели. Ако той все пак стане министър-председател, това би съперничило, а вероятно дори би надминало по сензационност гласуването за Брекзит миналата година или победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември.

Но даже Мей да спечели, ако победата й не бъде достатъчно убедителна, това може да навреди на нейните позиции в собствената й партия и да я постави в трудно положение при предстоящите преговори за Брекзит, които ще определят дали излизането на Великобритания от ЕС е успех или ужасна грешка, коментира американското издание.