Това сочи проучване на общественото мнение на института "Емнид"

Рейтингът на Социалдемократическата партия на Германия (SPD) се смъкна до 27%, малко повече от 4 месеца преди изборите за Бундестаг. Според резултатите от проучване на общественото мнение на института „Емнид“, поръчано от в. „Билд ам Зонтах“, популярността на "червените дяволи" е намаляла през последната седмица с един процентен пункт, информират ТАСС и БГНЕС. 

По темата

Лидер остава Християндемократическит съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Консерваторите са предпочитани сред 37% от гласоподавателите.

За лявата „Ди Линке“ биха гласували 10 на сто от гражданите. Зелената партия и евроскептичната „Алтернативна за Германия“ вземат по 8 на сто. Партията на свободните демократи би била подкрепена от 6% от електората.

Проучването обхваща 1 800 души.

Изборите за Бундестаг са на 24 септември. След тях се сформира ново правителство начело с канцлер.

Според анализаторите, въпреки последните събития в Западна Европа, германските гласоподавали нямат голям апетит за радикална промяна, особено след победата на Доналд Тръмп в САЩ и лагера „Брекзит“ във Великобритания. Много експерти смятат, че електоратът отново ще заложи на Ангела Меркел, давайки й възможност за четвърти пореден мандат начело на страната.

Днес се провеждат ключови регионални избори – тези в Северен Рейн-Вестфалия. Изборите в тази провинция обикновено са окачествявани като генерална репетиция за изборите за федерален парламент.

Ред причини определят този „статут“ на Северен Рейн-Вестфалия. Първо, провинцията е най-гъсто населената в страната, от 18 млн. жители право на глас имат 13,2 милиона, а в региона са такива големи гадове като Кьолн, Бон, Дюселдорф, Дортмунд. Второ, социолозите, политиците и анализаторите оценяват предизборните нагласи в страната от нея, защото местните избори там са последни, само 4 месеца преди федералните избори. Трето, провинцията има важно значение от икономическа гледна точка, защото в нея са разположени 13 от 30-те големи предприятия на федералната република. В историята на Германия неведнъж се е получавало така, че централното правителство се е сформирало по образеца на вестфалското. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.