Сделката между Турция и ЕС позволява да се противодейства на контрабандистите, смята Меркел

Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че сделката между ЕС и Турция за бежанците не позволява на Анкара да шантажира Берлин. В интервю за в. „Кьолнер щад анцайгер” Меркел казва, че „като канцлер е напълно свободна да говори направо колко опасна е ситуацията в Турция”. 

По темата

Меркел посочва, че това се отнася не само до публичните участия, „но и преди всичко до прекия диалог с турското правителство”.

Тя подчерта, че сделката за бежанците е била сключена не само в интерес на ЕС, но и на самата Турция, защото позволява да се противодейства на престъпните банди на контрабандистите. Трафикантите на мигранти „като цяло не са в състояние да действат така, както по-рано”, каза Меркел.

Меркел се обявява за балансиран подход в отношенията с Анкара. „Безспорно, нашата критика трябва да бъде ясна, но същевременно трябва да останем предпазливи, защото добрите отношения с Турция са в наш интерес”, подчерта Меркел.

Канцлерът изтъкна, че въвеждането на смъртното наказание в Турция би „лишило от основание” преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, уточняват БГНЕС и ТАСС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.