Демонстрацията се проведе само три седмици преди референдума

Хиляди каталунски сепаратисти излязоха на протест в подкрепа на откъсването на автономната област от Испания. Демонстрацията се състоя в понеделник вечер - три седмици преди насрочения референдум за независимост, който Мадрид обяви за незаконен.

СНИМКИ ОТ ДЕМОНСТРАЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

С флагове с цветовете на Каталуния и огромен транспарант с надпис „Сбогом, Испания!”, демонстрантите преминаха през центъра на Барселона в последния масов протест преди допитването.

Около 400 000 души се включиха в подписката за участие в демонстрацията, която беше пореден епизод в нарастващото напрежение между богатата северозападна област и правителството в Мадрид.

Протестът съвпадна с Деня на Каталуния – Диада, който бележи падането на Барселона във Войната за испанското наследство през 1714 г. и загубата на институции и свободи в региона.

Испания с решителни мерки, ако Каталуния обяви едностранна независимост

Ако привържениците на независимостта са мнозинство на референдума, регионалното правителство обеща да обяви независимост до 48 часа и да започне изграждането на отделна държава.

Проучване на каталунския център за изследване на общественото мнение през юли показа, че 41,1% са за отделянето на Каталуния от Испания, а 49,9% - против. Около 70 на сто от анкетираните искат да се проведе референдум, за да се реши въпросът веднъж завинаги.

Стотици хиляди на шествие в Барселона срещу тероризма (ВИДЕО+СНИМКИ)

Автономната област заема площ от 32 114 кв. км. Граничи с испанските автономни области Арагон и Валенсия, както и с Франция и Андора на север.

Каталуния се състои от четири провинции: Барселона, Херона, Лерида и Тарагона.

Областта е първа по общ БВП и трета по БВП на човек от населението в Испания след Мадрид и Навара и е един от най-високо индустриализираните райони в страната и Европа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.