Разрешенията ще се получават по опростена процедура

Визите за Канада падат този петък. Българите, които ще пътуват до страната, ще получават разрешение по опростена процедура.

Засега от падането на визовите ограничения ще се възползват само тези българи, които ще пребивават в страната максимум 6 месеца. Става въпрос за пътуванията с цел туризъм, бизнес или гостуване. Новите правила няма да важат за тези, които искат да работят или учат в страната.

OT 1 ДЕКЕМВРИ: Пътуваме без визи до Канада

Преди няколко години пътуването на Никола до Канада се оказва дълго не само по въздух. Мъжът кандидатства за туристическа виза, но нещата не се развиват по план. 

„Съпругата ми е канадски гражданин и бяхме подготвили всички документи. Тя ми беше изпратила покана,  извлечения от сметки, самолетни билети. Няколко дни преди полета получих отговор, че документите са ми върнати и визата ми не е одобрена и няма как да замина”, разказа Никола Филипов.

Подготовката около заминаването отнема на Никола около 4 месеца. Въпреки отказа в  крайна сметка успява да замине при съпругата си.

„Донякъде се почувствах обиден, че най-безкомпромисно ми беше отказана виза. Обясних си го по може би най-простия начин, че на всички източноевропейци им се отказва достъп до Канада”, заяви Никола.

С тромавата процедура се сблъскват и представителите на бизнеса. Купчината с документи за виза и чакането често се оказват бариера.

„Просто не си струва да се ходи по мъките и хората се отказват поради тази причина”, смята Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа.

Канада отменя визите за част от българите от 1 май

От утре обаче нито туристите, нито бизнесмените, ще срещат пречки по пътя си до Канада. Ще е нужна само разрешение, което се получава по електронен път.

„Единственото, което трябва да се направи, е да регистрирате паспорта си, личната карта, кредитната карта, с която ще платите 7 щатски долара и през следващите 5 години ще можете да пътувате безвизово до Канада”, обясни Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи.

Що се касае до пребиваване в страната всичко остава постарому.

„Ако се просрочи посоченият от канадските власти срок, за който вие може да пребивавате в Канада, се стига до предупреждение. Ако то не бъде взето под внимание, гражданинът може да бъде върнат принудително”, обясни Георгиев.

Очакванията са след падането на ограниченията да се отворят нови възможности за инвестиции. Прогнозите са добри и за туризма.

По данни на външното ни министерство 15 хиляди канадци са посетили страната ни от началото на годината. Българските туристи в Канада пък са били наполовина по-малко. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.