Как се стигна до това България да е председател на Европейския съюз

"Игра на тронове" по български – спомени за преговори, политически сълзи и едно европейско членство – в студиото на „Събуди се” е настоящият президент на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси, който беше такъв и по времето, когато България стана член на ЕС. Неговата политическа кариера е обвързана  пряко с преговорите, надеждите, разочарованията и в крайна сметка сбъдването на това членство преди 11 години. Само преди дни Паси каза, че България е нещо като Папата на Европейския Съюз.

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО В ДЕЙСТВИЕ: България е готова за Шенген и за чакалнята на Еврозоната

Дали България е добър или лош „папа на Европейския съюз”?

Захариева: С речта си Доналд Туск спечели завинаги сърцата на българите

Гостът каза, че „от много време вече лоши папи няма”. Той подчерта, че интелектуално България се готви за председателството на Европейския съюз още от 1926-та година, когато проф. Иван Шишманов става съучредител на Паневропейския съюз във Виена, а година по-късно основава и организацията ПанЕвропа в България. Соломон Паси припомни, че въпросната организация е била възстановена през 2002-2003-та година под егидата на бившия български цар Симеон Сакскобурготски и престолонаследника на Австро-Унгария Ото фон Хабсбург.

Паси за случая с правителствения самолет: Иран дава политически сигнал

„От тогава се готвим интелектуално, а политически се готвим за председателството от 1990-та година, когато основателите на Атлантическия клуб внесоха във ВНС резолюция за влизане на България в Европейския съюз,” заяви Паси.

Неизвестните на политическия пъзел - коментират Соломон и Гергана Паси

Соломон Паси обясни, че е имало реална опасност България да не подпише договор за присъединяване към Европейския съюз.

Колко трудно е за един поляк да проговори български? (ВИДЕО)

„Първоначално в Европейския съюз бяха определили бюджет само за 10 нови страни-членки,” каза Паси.

„Натам се бутаха нещата, че България и Румъния трябваше да изпаднат,” добави той.

Евродепутатка видя "сексуален тормоз" в клипа за председателството

Той каза, че тази тенденция винаги е съществувала, а за първи път е преодоляна през 1999-та година, когато тогавашният британски премиер Тони Блеър пристига в София и изнася реч пред Атлантическия клуб, в която казва, че няма да позволи България да започне преговори за членство в ЕС след десятката.

Юнкер: България има право да стане член на Еврозоната (ВИДЕО)

„Това беше неговия жест заради участието на България в Косовската операция”, каза Паси.

Според него „страничният положителен ефект” от действията на България в тази поредна балканска криза, е именно фактическото ни признаване за западна страна.

Юнкер към Борисов: Вашият приоритет - Западните Балкани, е и наш приоритет (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той припомни, че по време на преговорите 2002-ра година, опасността България и Румъния да отпаднат е била реална.

„Най-лесният път да отпаднем беше, ако България беше отказала, да затвори глава „енергетика” в преговорите с Европейския съюз”, добави Паси.

Паси: България може да попадне в капана на очакванията си към Европа

„В едно инфарктно заседание на Министерския съвет трябваше да решим дали затваряме блоковете, които бяха договорени, да бъдат затворени от пет правителства преди това, или променяме политиката на пет правителства и казваме, че оставяме блоковете и не влизаме в Европейския съюз,”, каза гостът.

Как европейските медии отразиха началото на българското председателство на ЕС?

Това заседание се е провело през есента на 2002-ра година. Няколко седмици след това, Андерс Фог Расмусен, който е премиер на Дания, заявява, че България получава датата 2007-ма за членство в ЕС.

Особено ключова роля има тогавашният премиер Симеон Сакскобурготски, според Соломон Паси.

Борисов: Всеки българин трябва да усети, че ЕС прави нещо и за него

„На всички нас беше доста лесно да водим преговори, защото имахме над себе си Царя. Където и каквото да станеше, ние можехме да му се обадим и да го помолим да звънне на всеки държавен глава или министър-председател”.

Вижте целия разговор със Соломон Паси във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК