Това стана ясно от първите разговори по същество между България и Еврокомисията

България е готова за Шенген и за чакалнята на Еврозоната, но Западните Балкани няма да влязат в Евросъюза преди 2020 г. Това стана ясно от първите разговори по същество между България и Еврокомисията.

Еврокомисари и министри се събраха в Националния дворец на културата да обсъждат външната политика, миграцията, как Европа да е по-близка до хората и да е по-технологична. Извън планираните разговори обаче мястото си намериха Западните Балкани, Еврозоната, Шенген и Турция. И се разбра от Еврокомисията, че западните ни съседки няма да влязат в Съюза в следващите две години, защото не били готови. А от България - че няма да отстъпим от искането безвъзмездните пари от Европа да останат.

Клипове за 202 000 лв. ще ни представят при европредседателството

Думата на втория официален европредседателски ден е напредък. Напредък по разговорите за външната политика, миграцията, за по-близка до хората Европа. Напредък за присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз обаче - по-късно.

ТЪРЖЕСТВЕНО: България застана начело на ЕС (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Няма да е възможно преди 1 януари 2020 г. да се приемат нови членове, тъй като подготовката не е напреднала дотолкова, условията не са изпълнени. Това е изключително важно - Западните Балкани да имат ясна европейска перспектива и тя да бъде потвърдена отново. Тъй като иначе ще е голяма опасността именно в този сложен регион на Европа да сме свидетели отново на събитията, които преживяхме в началото на 90-те години”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов: Всеки българин трябва да усети, че ЕС прави нещо и за него

„Ако ние сега не дадем перспектива, а най-безрисковата за ЕС е да се изгради инфрасруктурата на Балканите. Аз мисля, че не само не носи риск, ами ще даде възможност за повече инвестиции, туризъм, сближаване на хората”, заяви българският премиер Бойко Борисов.

Антонио Таяни: Заедно трябва да се справим с много предизвикателства

Сближаване много искали - и България, и Европа, и за отношенията с Турция.

Доналд Туск изнесе речта си на български, рецитира Вазов (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Турция има своите европейски амбиции и ние ще видим просто какъв напредък ще постигне тя в следващите месеци, но досега не можем да говорим за напредък, след като има журналисти в турските затвори”, заяви Жан-Клод Юнкер.

Респект и възторг в мрежата след речта на Доналд Туск на български

„Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа. И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС, те трябва много внимателно да се разглеждат. Моето мнение е, че ние трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но това, разбира се, е тема на съвета, тема на всички колеги”, добави Бойко Борисов.

Кой стои зад речта на Доналд Туск?

Все повече сме се доближили и до Еврозоната - и по българска, и по европейска оценка. И там напредък. Съвсем готова България била и за Шенген.

„Снощи казах, че мястото на България е в Шенген и изобщо не бих отстъпил от тази позиция”, коментира председателят на Европейската комисия.

Пресконференцията на Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер (ВИДЕО)

„На 6-и февруари идва премиерът на Холандия, ще си говорим с него тука и ще го водя на границата - да види как се охранява и ако има по-добра, аз самият ще кажа не искам да отиваме в Шенген. Дано няма много сняг, защото ще го заведа на границата, защото България в момента пази най-добре европейската граница. Така че клишето България, Румъния, Шенген, не го заслужаваме”, на мнение е премиерът Борисов.

​Юнкер: България има право да стане член на Еврозоната (ВИДЕО)

Незаслужено сме пострадали и в енергетиката, напомни премиерът. Заради европейския конфликт с Русия и доставките на газ, които ни заобиколиха.

Евродепутатка видя "сексуален тормоз" в клипа за председателството

А, според Юнкер, не трябвало да ни наказват със съмнения, че сме корумпирана държава. Да, имало проблем, но го имало и другаде. Пък и ние сме се борили. В последните години, според Еврокомисията, с напредък. 

Премиерът обясни, че баланс няма да търси само по една тема. И това е настояването ни кохезионните фондове - т.е. парите от Европа, например, за земеделците, да не се спират при обсъждането на новия европейски бюджет до 2027 г. И още за парите, които България ще получи - подписа се споразумение за 100 милиона евро от Европейската инвестиционна банка - заем за завод за лекарства в Пещера.

След срещата си с премиера, Жан-Клод Юнкер разговаря и с президента. Двамата обсъждали общата европейска отбрана, както и европейския бюджет, след напускането на Великобритания. Малко след срещите в НДК Юнкер отиде и в Народното събрание. 

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.