Възторг заля социалните мрежи след изказването на български на председателя на Европейския съвет

„Отечество любезно, как хубаво си ти”. Със стихотворението на Иван Вазов председателят на Европейския съвет започна речта си по време на откриването на българското европредседателство.

Респект и възторг в мрежата след речта на Доналд Туск на български

Туск не само го беше научил на български, но и беше идеално запознат, че говори от сцената на Народния театър „Иван Вазов”.

Колко трудно е за един поляк да проговори български?

Полякът говори около 5 минути на български, без да го е учил преди това. В речта си спомена известни българи и демонстрира познания за българската история - наследници на най-старата държава в Европа, и това, че българите не са губили бойно знаме в битка.

Полски дипломати рецитират "Хаджи Димитър" на Христо Ботев (ВИДЕО)

Словото предизвика възторг в залата, пред екраните на телевизорите и в социалните мрежи.

Но кой стои зад речите на  председателя на Европейския съвет? Това всъщност е един ирландец - Хюго Брейди.

Доналд Туск изнесе речта си на български, рецитира Вазов (ВИДЕО)

Хората, които пишат речите на политиците, често остават в сянка. Името на Хюго Брейди обаче и друг път е попадало в медиите след речи на Туск.

Снимка: Туитър

Според „Айриш таймс” Хюго Брейди е от графство Каван, Ирландия. Изданието се заинтересувало от него, след като Туск цитира ирландска поговорка по време на реч за Brexit – „Няма сила без обединение”.

Полски дипломати четат произведения от българската класика (ВИДЕО)

Хюго Брейди е завършил журналистика, има магистратура по икономически науки и диплома по Европейско право. Работил е в Центъра за европейски реформи, а в последните 3 години пише речи за Доналд Туск. Освен това публикува статии в престижни издания като „Гардиън” и „Файненшъл таймс”. 

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Редактор: Ина Григорова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.