Вярвам, че председателството ви ще е резултатно, колкото Стоичков на Световната купа, заяви той

"Вярваме, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкйото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа". Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск изцяло на български език по време на церемонията, която даде официалния старт на председателството ни в ЕС. 

Той започна със стихотворението "Отечество любезно, как хубаво си ти" на Иван Вазов. И продължи: 

"Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. "При всеки поглед нови, по-нови красоти" – тази мисъл ме съпътства днес като Председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези "нови, по-нови красоти".

Официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в снимки

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност."

Сигурността за откриването на европредседателството – под контрол

"Като поляк разбирам колко много работа и решимост ви е струвало на вас  да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество.Никой не ви е дал нищо даром. Вие сами сте творците на този исторически обрат, на тези красоти", заяви той. 

ТЪРЖЕСТВЕНО: България застава начело на ЕС (НА ЖИВО)

Той нарече българския народ "потомци на Спартак", "наследници на най-старата държава в Европа" и воини, които никога не са изгубили бойно знаме в битка. "Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион. 

Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!", допълни председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес