В следващите шест месеца страната ни ще посрещне 25 000 гости

Официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в снимки

България застана начело на Европейския съюз. В четвъртък, в сградата на Народния театър, беше поставено официалното начало на председателството.

СОФИЯ Е БЛОКИРАНА: Европейският елит под охрана у нас

В следващите шест месеца страната ни ще посрещне 25 000 гости и ще бъде домакин на повече от 300 събития.

Дигитална изложба посреща делегатите от европредседателството (ВИДЕО)

Девизът, с който София застава начело на Европа, е „Съединението прави силата". Днес обаче България посреща европейските си гости по-скоро разединена.

Готова ли е България за председателството на ЕС?

В късния следобед, при изключителни мерки за сигурност, в столицата пристигнаха председателите на Европейския съвет - Доналд Туск, на Еврокомисията - Жан Клод Юнкер, на Европейския парламент - Антонио Таяни, както и всички еврокомисари.

МЕНЮТО НА ЕВРОКОМИСАРИТЕ: С какво ще глезим небцето на гостите от Европа?

Туск се срещна за кратко с българския премиер Бойко Борисов и с ресорния министър Лиляна Павлова. Детайли от разговора им обаче не бяха оповестени.

До края на юни европейските задачи на страната ни са и в София, и в Брюксел - по много и начесто. У нас около 30 от срещите ще са на високо равнище. А една от най-чаканите – тази за Западните Балкани, се задава през май, за пръв път от 18 години насам. Идеята е да се застъпим за съседите си и да ги свържем с Европа - както транспортно, така и политически.

НА ЖИВО: Дават официален старт на българското председателство на ЕС

Борбата за добрите отношения с Турция също не трябва да се подценява, подготвена е властта. Но нямало да си затваряме очите за проблемите – борбата с тероризма, опазването на човешките права и на върховенството на закона.

А за да ни е върхово европредседателството, трябва да се научим и на взимане, и на даване.

С даване – на култура, започна първият ден на председателството. В шатра до Народния театър, на площ от 700 кв. метра, беше открита дигитална изложба. Тя показва съкровищата, обичаите, азбуката ни.

Сигурността за откриването на европредседателството – под контрол

След празничното откриване, в петък евролидерите започват работа. Предстоят срещи с министрите от българското правителство, на които ще се обсъждат основните приоритети на председателството, сред които: сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, интеграция на Западните Балкани. А те, освен за Европа, са важни и за просперитета на България. Ако докажем способността си да сме медиатори в предстоящите тежки преговори по новия бюджет на Общността след Brexit, то страната ни ще бетонира ролята си на стратегически партньор в Европа.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.