Българският премиер се срещна с председателя на ЕК

Партньорството между българското правителство и Европейската комисия по време на ротационното председателство на страната ни беше обсъдено на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси, съобщават от правителствената пресслужба.

Министър-председателят посочи, че за 10-годишното си членство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще.

Жан-Клод Юнкер: Комисията е на страната на България

Отговорността ни през следващите шест месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз“, подчерта Борисов.

Той и Юнкер изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на българското председателство

Вашият приоритет, Бойко – Западните Балкани, е и наш приоритет“, посочи председателят на ЕК.

Радев: На Европа й трябва надмогване на егоизма

Той разговаря и с президента Румен Радев. Двамата са обсъдили въпроси, свързани с бъдещето на Европейския съюз.

Държавният глава е заявил готовността на страната ни да работи за единна Европа, в която всички членки са равнопоставени. 

В дневния ред бе и темата за предоставяне на убежища в ЕС, както и ефективният контрол на външните му граници.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си