"Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България", каза още Юнкер

"Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък". Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“.

 

ТЪРЖЕСТВЕНО: България застава начело на ЕС (НА ЖИВО)

"Сигурен съм, че всички българи тук си спомнят часовниците в София, които отброяваха дните до присъединяването на страната към Европейския съюз. Преди 11 години – през 2007 – България се присъедини към европейското семейство. Но този процес започна много преди това. И аз лично се възприемам като малка част от този забележителен европейски път на България още от деня, в който подписах Договора за присъединяването й през април 2005 г. в качеството ми на министър-председател на Люксембург, ръководещ ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Трябва да знаете – ако бях отказал да подпиша, нямаше да сте член. Така че, бъдете благодарни, че бях в добро настроение, с оптимистичен поглед към бъдещето. Защото много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на българското общество – колко усилия, колко жертви бяха направени от всички онези, които силно вярваха в европейското бъдеще на България. Така че сега е наш ред да кажем "благодаря" на България.", посочи той.

Официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в снимки

"Спомням си и друг момент от онзи ден: в Люксембургското абатство, когато чух за първи път космическата "Мистерия на българските гласове". Тези гласове буквално пътуваха в космоса благодарение на запис, поставен в американския кораб "Вояджър" през 1977 г. Още тогава това бе уникално постижение. Всъщност обаче, ние не знаем дали е имало някой в космоса, който да ги чуе. Сега, има потенциална публика от 500 милиона души. В този смисъл, българският глас ще се чуе силно и надалеч в Европа – тази вечер и през следващите шест месеца.

България е страна, към която имам особена привързаност – заради народа й, културата й, заради шопската салата и луканката.

Вашето Председателство се случва в решаващ момент, когато Европейският съюз трябва да изпълни редица инициативи в интерес на нашите граждани и да оформи своето бъдеще.

Не се сещам за никой по-подходящ от моя приятел Бойко, който може да поведе Европа напред и да изгради мостове отвъд него. Знам, че ще го постигне със сила (дума, която е част от мотото на Председателството), защото той е силен и убеден европеец.

Можете да разчитате на нас. Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е в еврозоната. Ще работя за това. Европейската комисия ще бъде на българска страна. Съединението прави силата и ние оставаме единни!", завърши Юнкер.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.