Много сме дали и много можем да дадем на европейското семейство, заяви той

Много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство”. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията, която официално постави началото на председателството ни в ЕС. 

„Поемаме председателството в труден за Съюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на ЕС", каза той. И допълни, че за да пребъде, на Европа й трябват опростени процедури, разбираема реч, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма.

Сигурността за откриването на европредседателството – под контрол

"България е югоизточната порта на континента. Това е скъпоплатен исторически опит. На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „Съединението прави силата”, допълни той. 

Официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в снимки

„Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която днес догонваме развитите страни в Съюза, спаси своите евреи през най-мрачните години на този континент", припомни държавният глава. 

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.