Телескопът показва интересни детайли на мъглявината Небула

НАСА разпространи нови снимки на мъглявината Небула, заснети от космическия телескоп „Хъбъл” в чест на 28-ия му рожден ден, който беше на 20 април.

Телескопът "Хъбъл" засне последствията от Големия взрив

Снимките на мъглявината, която е на само 4000 светлинни години, ни показват интересни детайли. „Хъбъл” е заснел Небула както във видимия спектър, така и в инфрачервения, което позволява на учените да надникнат отвъд прахта и да видят самото сформиране на звезди. Този нов поглед наистина ни помогна да видим още веднъж на какво е способен „Хъбъл”, пише БГНЕС.

„Небула е огромна. В небето е около пет пъти по-голямо от пълната Луна, но е твърде неясно, за да се види с просто око”, казва астрономът от НАСА Майкъл Тейлър.

Астрономи откриха свръхмасивни черни дупки в галактики джуджета

„Прилича на петно, ако се гледа с бинокъл или малък телескоп. Но когато се гледа през „Хъбъл” е изключително красиво, прилича на преплитащо се торнадо”, допълва той.

Телескопът „Хъбъл” за първи път е изстрелян през 1990 г. и оттогава обикаля Земята, като улавя както видимата, така инфрачервената светлина, за да изучи нощното небето. Може да ви се струва, че 28 години са твърде много за един научен проект, но телескопът всеки ден доказва себе си. Наскоро той засне най-далечната самотна звезда.

Астрономи заснеха смайващи стълбове в мъглявина

„Хъбъл” прави снимки, използвайки единични дължини на вълните, които се излъчват от различен вид атоми. Учените след това изучават и картографират тези изображения, след което подреждат изображенията по цвят, така че да се получат изображенията, които ние виждаме.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си