За тези, които се канят да преписват, на пост ще дебнат над 10 000 квестори

Училищата в трескава подготовка преди старта на матурите. Хиляди квестори и камери ще следят за преписващи. В понеделник на изпит по български език и литература ще се явят над 55 000 дванайсетокласници. Матурата е с продължителност от четири астрономически часа.

Започнаха "малките матури", големите се готвят за зрелостните изпити

За втора поредна година тя ще се проведе на модули - именно това, според Образователното министерство, е довело до по-малко опити за преписване миналата година. Само 11 бяха анулираните работи в цялата страна през 2017 г., което е двойно по-малко от предишни години.

За тези, които се канят да преписват, на пост ще дебнат над 10 000 квестори. Те ще "охраняват" класните стаи, коридорите и дори санитарните възли.

Учениците ще имат право да излизат от стаята само между отделните модули, след като вече са запечатали и предали работата си по предишния.

Започна външното оценяване на близо 64 000 четвъртокласници

Основното притеснение миналата година беше дали времето е достатъчно за всяка от отделните части. Затова от МОН въвеждат ново правило от тази година. Квесторите ще имат ангажимента да записват продължителността на работа на всеки един зрелостник по всеки един от модулите.

След края на матурите ще се направи анализ дали да не се увеличи, или съкрати времето на всеки един от модулите. Срещу опитите за преписване и тази година се включва видеонаблюдението в реално време. Такова ще има във всяка от близо 4200 класни стаи. Директорите успокояват, че това не влиза в противоречие с новия Закон за защита на личните данни.

Над 3700 зрелостници се явиха на втората матура

Мобилните телефони са забранени както за учениците, така и за квесторите.

Изпитът започва точно в 8.00 часа. След този час на територията на училището и двора няма да се допускат външни лица.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.