Подобни операции не се извършват у нас

Нито една болница в чужбина не се е съгласила да приеме наши пациенти за трансплантация на бял дроб. За последните две седмици трима пациенти са починали в очакване на животоспасяваща операция. 

17-годишният Красимир Проданов страда от рядката генетична болест муковисцидоза, а през последните месеци да диша му помага специален апарат. Единствената надежда за Красимир е белодробна трансплантация. Момчето е в листата на чакащите от половин година. 

Пациенти: Шестима нуждаещи се от бял дроб са починали през 2018 г.

"Отговорът от болниците е, че нямат договор с чуждестранни клиники", заяви майката на момчето Мария Проданова.

Тъй като все още няма европейска болница, която да иска да приеме българските пациенти, чуждестранни специалисти ще правят трансплантациите у нас. Държавата води преговори с лекари от Хановер и Истанбул. А следващият понеделник се очаква да бъде подписано споразумението с тях. 

Белодробни трансплантации у нас ще се правят само на две места - в болница "Лозенец", известна като бившата Правителствена болница, както и Университеската "Света Екатерина".

Над 1100 българи чакат за трансплантация

"Нямаме проблем с техническата страна на транплантациите, проблемът е в следоперативното гледане на пациента", заяви началникът на Клиниката по сърдечна хирургия в УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Димитър Петков.

Изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Генчо Начев заяви, че липсва добър бронхолог, без когото белодробните трансплантации са обречени. Междувременно от Агенцията по трансплантация продължават да водят преговори с европейските клиники. В разрешаването на проблема са се включили дори посланици.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.