В Световния ден на донорството лекари от ВМА с информационна кампания

1140 души у нас чакат за животоспасяващи трансплантации, според здравните власти. В същото време едва около 30 пациенти са получили орган от началото на годината. В световния ден на донорството лекари от ВМА проведоха информационна кампания за донорството сред най-голямата мото организация в България Sofia Riders. Във форума се включиха и пациенти, преминали чернодробна трансплантация. Идеята е всеки българин да може да направи информиран избор в случай на донорска ситуация.

На днешната дата Съветът на Европа чества за 19-та поредна година Европейския ден на органното донорство и трансплантация. Целта е насърчаване на публичния дебат и подпомагане на близките за вземане на информирано решение в изключително тежките за тях моменти, което може да бъде животоспасяващо за чакащите трансплантация.

Започва Европейската седмица на донорството и трансплантациите

Във ВМА до момента са извършени чернодробни трансплантации на 63-ма пациенти. За година обаче операциите са единици, защото няма достатъчно донори на органи.

 „Не се увеличава годишната база на реализираните трансплантации, именно защото няма достатъчно донори…  Този недостиг на донори не позволява ефективно лечение на нуждаещите се пациенти, спешните пациенти, за съжаление, ги губим”, обясни доц. Ивелин Такоров, ръководител на Клиника по коремна хирургия и част от трансплантационните екипи на ВМА..

Органите, които са ненужни вече на пациентите с мозъчна смърт, могат да спасят едновременно няколко човешки живота.

Любителите на високите скорости не са съгласни с квалификацията, която често им се дава, а именно „донори”. Статистиката показва, че за 11 години във ВМА няма нито един донор-моторист.

„Травмите при мотористите са сериозни и те не могат да бъдат донори, но вие знаете колко е дълга листата на чакащи, за съжаление, ние можем да бъдем... и търсещи органи”, обясни Мартин Райчев от организацията „Софийски мотористи”.

На срещата присъства и червената легенда Джони Велинов, на когото преди 11 години е направена чернодробна трансплантация във ВМА. Той успя да трогне аудиторията с личната си история и с емоциите, които е изпитал покрай интервенцията. Не можа обаче да опише с думи благодарността си към лекарите и близките на донора:

„Това не може да оцени, няма равностойност. Благодарение на тези хора живея втори живот. Всеки си мисли, че на него няма да се случи, но никой не е застрахован. Трябва да е ясно – един умира, но дава живот на трима-четирима други”.

Близо 1200 българи чакат животоспасяващи трансплантации (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.