Първата копка на сградата е направена още през далечната 1978 година

Започва изграждането на многопрофилна педиатрична болница. Здравният министър Кирил Ананиев обеща, че този път проектът за създаването й ще бъде доведен до край.

Въпросът къде да заведе внука си на преглед, особено когато се касае за по-сериозен здравословен проблем, неведнъж е стоял пред Мария. „Като беше по-малък трябваше да ходим от една болница в друга, за да търсим специалисти”, споделя Мария Ковачева.

Болница „Лозенец“ минава към СУ, ще се строи и педиатрия

Личните лекари също са в патова ситуация. Като специалист по педиатрия д-р Захаринка Гочева се грижи за стотици малки пациенти. Инструктажът се налага заради липсата на многопрофилна детска болница.

„Дечица отиват в "Пирогов", но имат нужда от УНГ, който специалист обаче е в ИСУЛ. В крайна сметка се получава едно обикаляне по клиники и се губи ценно време -понякога и минутите са от огромно значение. В крайна сметка това може да коства детски живот”, обясни д-р Гочева.

Проблемът може да се реши със създаването на национална педиатрия, която да предлага комплексна грижа за децата. Тя е трябвало да стане факт още през миналия век. Първата копка на сградата е направена още през далечната 1978 година. Идеята за национална детска болница обаче така и не се реализира, а строежът години наред стои недовършен.

Обещанието е, че дълго чаканата детска болница най-накрая ще я има. Плановете са дострояването да започне следващото лято, а падиатрията да е готова до 2020 година.

„Говорих със строители, инженери, техници. Тя се намира в добро състояние, но независимо от това ще се направи обследване на строежа. Тя в значителна степен отговаря на изискванията за такава болница, но ще направим и препроектиране”, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

За да продължи строителството ще са нужни около 20 млн. лева. Д-р Таня Андреева е част от инициативния комитет за създаване на педиатрията.

„Много съм щастлива от тази новина и съм изпълнена с надежди. Вярвам, че след две години този проект ще бъде реализиран и тази сграда, която не само, че е опасна и нефункционираща ще се превърне в една модерна сграда, която ще спасява българските деца поколения наред”, каза тя.

Иначе болница "Лозенец", която беше първоначалният вариант за педиатрия, официално остава в историята като правителствена. Лечебното заведение ще премине под шапката на Софийския университет.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.