Това заяви премиерът преди началото на заседанието на кабинета

Правителството погасява дълговете на болница "Лозенец" в размер на 23 милиона лева. Тя ще мине към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното заседание на кабинета.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Паралелно с това започва изграждането на многопрофилна педиатрична болница. За целта ще бъде довършена 13-етажна сграда близо до Александровска болница. Строителството трябва да приключи до 2020 г., като равносметката показва, че само грубият строеж ще струва около 20 милиона лева. Отделно ще се мисли допълнителни средства за нова апаратура.

Правителствена болница няма да се превърне в педиатрия

Началото на изграждането се планира за началото на следващата година и ще бъде напълно завършено за година и половина, уточни ресорният министър Кирил Ананиев. Той е провел среща и оглед със строители, които са го уверили, че обектът е в добро състояние.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Борисов: Ще настоявам болница „Лозенец” да не е правителствена (ВИДЕО)

Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков благодари на премиера да запази базата.

„Това е най-доброто решение. Използвам възможността на ресорната комисия, която помогна да се вземе решението“, заяви той.

С решение на кабинета се отпускат над 4,3 млн. лева по бюджета на здравно министерство за пълното обновяване на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия на „Пирогов” с медицинско и немедицинско оборудване.

„Благодарение на тази средства клиниката ще бъде осъвременена и ще добие нов, европейски облик и възможности”, посочи изпълнителният директор на болницата проф. д-р Асен Балтов.

Сградата е построена през 1976 г. Пациентите, които преминават годишно през звеното, са повече от 5200. В момента на сградата се извършва основен ремонт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.