Авторите на доклада настояват за оставки в ръководството на църквата

Разследване разкрива нови сексуални посегателства срещу деца, извършени от католически свещеници в Полша, съобщава БГНЕС.

Броят на посегателствата е близо 400, пише в доклад от 27 страници, публикуван от фондация, която оказва подкрепа на жертвите на педофили. Документът бил представен на папа Франциск във Ватикана, където тече голяма конференция на католическата църква за борба със сексуалните посегателства, извършени от свещеници. По телевизията в Полша бяха показани кадри на папа Франциск, който целува ръка на Марек Лисински от фондация "Не се страхувай", който му предоставя доклада.

Папа Франциск обяви, че се очакват конкретни мерки срещу педофилията

Документите сочат, че 85 свещеници в Полша са били осъдени за педофилия, престъпления на други 88 са били разкрити от медии, а още 95 Божи служители са били обвинени в посегателство от една или повече жертви. Докладът посочва и 24 полски епископи или архиепископи, които са прикривали престъпления на педофилите.

"Очакваме оставки сред ръководството на църквата в Полша, иначе нищо няма да се промени", казва Агата Дидушко-Зиглевска, един от авторите на доклада.
 
Отец Павел Рител-Адрианик, говорител на полския епископат пък заяви, че все още не се е запознал с доклада и настоя, че църквата има "нулева толерантност" към престъпления като педофилията. Авторите на доклада твърдят обаче, че полските епископи само симулират, че се борят с проблема, като приемат мерки, които не прилагат на практика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.