Бъдещето на единствената работеща педиатрия у нас е под въпрос

Персоналът на специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" излезе на протест. Лекарите и сестрите предупреждават, че лечебното заведение може да остане без медици. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Исканията на педиатрите са за промяна на статута на болницата – да не функционира като търговско дружество, а като национално здравно заведение, отпадане на лимитите в приема на пациенти, както и решаване на проблема с труда на медицинските сестри, за който също наскоро имаше протести.

Защо има недостиг на педиатри в болниците?

„Нашата болница е малка, скромна, непълна. Не можем да съберем всички педиатрични специалности тук, но сме единствените. Ние вършим това, което лелеяната 40 години болница не може да свърши, защото я няма”. Това каза д-р Адил Кадъм. Тя добави, че искат да не се налага да казват „не мога да ти приема детето, защото имам лимит”.

„Моето дете е просто едно от децата на България. Уверявам ви - тези хора са част от моето семейство. Аз лично съм свидетел как лекари от тази болница са вадили лични финансови средства, за да платят изследване на дете”, каза Йордан Григоров, подкрепящ протестиращите.

Педиатри на среща със здравния министър

По думите на заместник-здравния министър Жени Начева проблемите на медиците не можели да бъдат решени толкова бързо. От здравното министерство обаче били поели ангажимента, в хода на преговорите и по националния рамков договор, в следващите 3 години специален акцент да бъде поставен върху педиатрията и педиатричните клинични пътеки.

Към момента те не обещаха да бъде сменен статутът на болницата. Затова лекарите предвиждат следващ протест – на 23 април. Ако до 10 май не се появи воля за промяна на статута, казват, че ще блокират булеварда пред входа на болницата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.