На втория държавен зрелостен изпит средната оценка от различните предмети е много добър 4,67

Повече двойки и тройки, и по-малко шестици на матурите тази година.това показват оценките на зрелостниците. С по две пълни шестици и от двете матури са само 17 ученици - за сравнение миналата година те са били тройно повече - 59. А зрелостниците, изкарали двойка на един от двата изпита са близо 6 000.

На матурата по български език и литература в челната тройка по успех са три столични училища. По-интересна обаче е класацията на матурата по предмет по избор - в челната тройка сред софийските гимназии попада и село Чепинци, Смолянско. повечето ученици там са избрали биологията и са с общ успех 5,66.

Вижте резултатите от матурите

Анализът на образователното министерство показва, че учениците се затрудняват най-вече с поставянето на запетая в изречението, с разпознаването на чуждите думи в текста и със слятото и разделно писане на думи. Не умеят да пишат и резюме на текст, както и да свързват цитати и герои със съответните литературни творби.

Вариант 1 се падна на матурата по избор

„Средната оценка по български език и литература е "Добър 4,06". А на втория държавен зрелостен изпит средната оценка от различните предмети е съответно "Мн. добър 4,67". Най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко - немски, френски, химия и испански език. Съответно най-ниски са резултатите, за съжаление, по най-желаните предмети - география, биология, философски цикъл”, обясни заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.