Право на услугата имат повече от 80 000 душ

Започва предоставянето на лична помощ за хората с увреждания. Право на услугата имат повече от 80 000 души. За да се възползват от нея обаче те трябва да се лишат от други социални добавки. Задължително трябва да преминат през индивидуална оценка на потребностите. На нейна база се определя времето, за което ще имат право на асистент. минималният брой е 15 часа на месец, а максималният - 168.

Според последните данни от агенцията за социално подпомагане, заявления за изготвяне на индивидуална оценка са подали малко над 138 хиляди българи.  От тях за лична помощ са кандидатствали почти 15 600 души. Издадените направления за ползване не услугата са около 14 000.

Родителите на деца с увреждания излизат на протест

За всяко движение Румяна полага огромно усилие. Момичето е с детска церебрална парализа и 95 % инвалидност. „Аз не мога без чужда помощ, не мога без физическа подкрепа”, споделя тя.

За да ползва лична помощ, Румяна Георгиев подава заявление индивидуална оценка на потребностите. Нейната майка  Радка й става личен асистент, за което ще получава и заплата. Ще подпиша трудов договор и ще ми се удържат здравни и пенсионни осигуровки. 

Според новите правила човекът с увреждане може сам да избере личния си асистент. „Техните лични асистенти могат да бъдат от роднинския им кръг, близки, познати, но ако няма такива общините са длъжни да им предоставят личен асистент”, обясни Мая Василева, заместник-директор на агенция "Социално подпомагане.

ПАРАГРАФ 22: Стотици хора с увреждания с орязани пари за лични асистенти

А Румяна вече е избрала най-добрия вариант за себе си. Заплатата й обаче няма да компенсира добавката за чужда помощ, от която Румяна ще трябва да се откаже, за да ползва личен асистент.

С до 380 по-малко ще получават и семейставата, които взимат месечна помощ за отглеждане на дете с увреждане. „Реалният размер на тази помощ ще бъде удържан съобразно часовете посочени в индивидуалната оценка на потребностие, т.е. до 380 лв.  Тези средства се превеждат от агенцията за социално подпомагане на съответните общини, с които асистентите ще сключат договор”, допълни Василева.

До момента сключените договори с асистенти са 1700.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.