Помощниците получават заплащане по програма

Стотици хора с увреждания, които работят и учат, остават без помощ от асистент въпреки затрудненията дори да стигнат до работното си място. Ще им бъдат отнети часовете, в които могат да разчитат на помощник, за да се придвижат до офиса или университета.

АБСУРД: Родители на починали изоставени деца наследяват социалните помощи

Всеки помощник получава по 3,50 лева на час по програмата „Асистенти за независим живот” към Столичната община. Тя е насочена към общо 643-ма души на възраст над 18 години.

И макар че програмата цели да помогне на работещи и учещи, на 19 декември миналата година съдът отменя изискването да се прилагат удостоверения за работа и университет. На базата на тези документи комисия присъжда точки. Въз основа на тях се определя и броят на часовете, в които асистентът помага на нуждаещия се.

Дари мебел, вдъхни живот – кампания в помощ на хора с увреждания

Оказва се, че години наред общината е давала пари за помощници и на хора, които не работят и не учат. Причината – неизползван бюджет.

И така - вече има създадена комисия, която трябва да намери решение на този параграф 22. Дотогава обаче всички активни хора с увреждания остават с по-малко помощ за независим живот.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.