Министър Вълчев заяви, че това е записано в разпоредбата за Държавния бюджет

От догодина - предучилищната става задължителна и за 4-годишните. Целта е децата да влязат в образователната система максимално рано. Така според държавата ще се намали рискът от ранно отпадане от училище.

От началото на учебната година обратно в час са се върнали 6 500 отпаднали ученици. В предходните две години, откакто съществува механизмът за обхват, техният брой е бил общо 42 500. Намалението сега се дължи на по-малкия брой деца, останали извън системата, пресмята държавата.

Така за три години в класните стаи са се завърнали близо 49 000 ученици.  За съжаление обаче не всички са се задържали там - вторично отпадналите от системата са малко над 6 хиляди.  Най-много отпадат след завършено средно образование - като повечето от са момичета.

По план децата трябва да започнат да посещават детска градина на 4 години от учебната 2020/2021 година. Сега предучилищната подготовка е задължителна за 5 и 6-годишните. Въпреки санкциите обаче над 13 хиляди деца на тази възраст не посещават нито детска градини, нито училище.

Вълчев: Увеличението на възнагражденията е условие за по-добри резултати в образованието

Любимият предмет на първокласника Илия е българският език, а на сестра му  Надка - математиката. Двете деца от село Скутаре никога не са посещавали предучилищна. Не са били записани и в първи клас. Месец след началото на учебната година учители и социални работници откриват семейството и убеждават родителите да пуснат децата в местното училище. „В началото изпитваха огромни затруднения с българския език, защото все още не го владеят много добре говоримо, но имат огромно желание и амбиция”, обясни учителката Мария Йорданова

В класната стая Илия и Надка са любознателни и бързо настигат съучениците си, твърдят учителите им. 

В началото на учебната година училищата в няколко български града останаха празни - родителите отказваха да пуснат децата си в клас заради слух, че ще им бъдат отнети от държавата. Именно това било причината много деца като Илия и Надка да не стъпят въобще в клас. „Най-важното беше да възвърнем по най-бързия начин доверието сред родителите”, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

„Държавата няма нужда от деца без семейства, от деца, които са неграмотни и живеят в насилие или не говорят български и не могат да се реализират. Усилията на държавата не са по отношение на отнемане на тези деца, а по подпомагане на семействата на тези деца”, поясни новият социален министър Деница Сачева.

С падането на възрастта за задължителна предучилищна подготовка страната ни следвала европейската тенденция, твърдят от просветното ведомство. „Имаме много категорични данни, че децата, които са обхванати в предучилищна възраст имат много повече шансове за образователна интеграция, това да завършат основно образование, да бъдат пригодни за пазара на труда”, каза още Вълчев.

За общините, които ще изпитат трудности с намирането на свободни места за 4-годишните в детските градини държавата планира да отпусне гратисен период от 2 години.

 

Видео: БГНЕС