Това съобщиха от Министерство на здравеопазването

Готови са пробите за коронавирус на всичките пациенти под карантина у нас. Изследвани са 17 души от страната и 19 настанени във ВМА - София. Според Министерство на здравеопазването всички проби са отрицателни.

МЕРКИ И ПО ГРАНИЦАТА: Мерят температурата на влизащите от Гърция пътници

Пробите на 17 от пациентите са пратени от Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе. В четвъртък 350 души от Италия са влезли в България през летище София. Никой от тях не е проявил симптоми за коронавирус. 

Първи случай на коронавирус в Гърция

Болни от вируса обаче вече има в три от съседните ни държави - Румъния, Северна Македония и Гърция. Това е и причината за още по-сериозни мерки у нас срещу COVID - 19. На ГКПП „Кулата” мерят температурата на всички пристигащи. На летище София също има поставени специални термокамери. В случай, че някой пътник е с повишена температура, той се насочва към медицински пункт. 

„Има много пациенти, които са настанени като суспектни. Не само в София, но и в цялата страна”, обясни началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

От Националния оперативен щаб предупредиха, че заразата едва ли ще подмине България и призоваха да не се изпада в паника. „Времето на опазването на границите отминава. Вносът на вируса е неминуем. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, за да намалим щетите и загубите. Трябва да опазим максимално въразстните хора”, каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Коронавирусът се разпространява по-бързо по света, отколкото в Китай (ОБЗОР)

В случай, че се докаже коронавирус извън столицата, пациентът няма да бъда транспортиран до София. Последното решение е да се създадат оперативни щабове по места.

Лечението на засегнатите става на място, не се прекарват от град на град”, поясни Мутафчисйки

Създават се областни кризисни щабове, които ще следят обстановката по места. Затягат и мерките на летище София. От днес пристигащите пътници от Италия вече минават през отделен коридор, така че да нямат контакт с други пасажери.

„Ако има два полета информираме през къде да минат тези, които идват от Италия”, каза комисар Румен Бакърджиев, зам.-директор на Регионална дирекция гранична полиция "Аерогари".

Първи случай на коронавирус в Северна Македония

По-рано през деня танкер, идващ от Венеция, акостира на нефтеното пристанище „Росенец”. След преглед стана ясно, че 23-мата филипинци и гръцкият капитан нямат симптоми, но остават под карантина.

„Ежедневно им мерят температурата. Не се допуска контакт с външни лица. Не могат да напускат танкера”, обясни Мирослава Киселкова,  началник отдел „Противоепидемиологичен  контрол” в РЗИ – Бургас.

А една от нискотарифните авиокомпании обяви, че ограничава полетите си до Италия със 60%. Новият график ще е в сила от 11 март до 2 април.