25 души помагат в борбата с коронавируса

Продължава дезинфекцията на улици и булеварди в София. Столичната община включи и доброволци към екипите.

КОГАТО ДОБРОТО Е ЗАРАЗНО: Доброволци направиха шлемове за лекарите на първа линия

Екип от 25 доброволци ще дезинфекцира допълнително градския транспорт на последните спирки. Сред тях е Александър Вукадинов, който работи в австрийска компания и в независимата гражданска медия „Държавник”. Преди да отиде на работа, от ранни зори чисти в автобусите.

„За да може по-бързо да се справим със създалата се ситуация. От сутринта сме дезинфекцирали над 30 автобуса, може и повече. Това осигурява сигурност за хората, които ще ги използват. Това дава и примера към другите, да се включват и те”, посочи Александър.

Прокуратурата с препоръки за дезинфекцията на София

Калоян също е сред доброволците, които дезинфекцират транспорта. „Колкото повече хора се включат като доброволци и дадат нещо от себе си, толкова по-лесно ще се справим със ситуацията. Така можем да помогнем и на възрастните хора, които нямат нашата енергия и време, за да живеят в една по-безопасна среда”, обясни Калоян Вукадинов.

Ако и вие искате да помогнете с доброволчески труд, можете да го направите, като се запишете през контактния център на Столичната община. „Записват си данните, след което ние ги вземаме от контактния център и се обаждаме на доброволците. Много се радваме, че има млади и активни доброволци”, каза Красимир Димитров.

Oт днес можем да инсталираме на телефоните си и безплатното приложение „Call Sofiа". Към мобилната версия е добавена и функция за подаване на заявления за доброволческа дейност в борбата с COVID-19.

Опасни ли са препаратите, с които се дезинфекцират обществените места в София?

Всеки ден се обработват спирките и пешеходните подлези. Към водата, с която се мие в София, са прибавени и дезинфекциращи препарати. От Столичния инспекторат ще дезинфекцират и кофите за боклук.