В сърцето на идеята са баща и син, които изработват предпазните шлемове в дома си

Семейства направиха безплатно над 7600 шлема за лекарите на първа линия от цялата страна. Каузата е безвъзмездна, а трудът - доброволен. В основата на добрата идея са хората от инициатива “За доброто”.

ЗАЕДНО СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА: Все повече дарители подпомагат борбата с COVID-19

Добри намерения, добри хора и добри резултати - това накратко е историята зад шлема. А хората, които правят добро, го правят не насила, а защото искат - и заедно създават 7610 шлема.

"Нашето приятелство ни обедини, никой не е искал помощ, организираха се бързо кашони от фирми", разказа Гео Механджиев. Сърцето на приключението са баща и син - Станислав и Юрий.

Солистки от фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ пяха за героите на COVID-19 (ВИДЕО)

"След като осъзнах как мога да помогна, реакцията беше мигновена. С приятели изработихме първите 750 шлема, а после се включи най-добрият ми помощник и приятел Юрий, той се зае да ми помага", сподели Станислав.

Когато решават заедно и вкъщи да изработят шлемовете,  Юрий има рожден ден. Става на 15. Вместо да празнува, тинейджърът  работи рамо до рамо с баща си. 

"Мама направи торта, бяхме със семейството и после пакетирахме шлемове, смятам, че беше хубав рожден ден за мен", разказва той. Шегуват се, че само така се “става човек”. И сами изработват 750 шлема вкъщи.

БЧК раздава хранителни продукти на хора под карантина или с ниски доходи

"Аз знаех, че тати прави нещо, но не знаех дали мога да помогна или не. В последствие разбрах, че мога да му помогна", добавя Юрий

И от примера у дома, Станислав и Юрий вдъхновяват своите приятели и съмишлници да им помогнат - кой с каквото може. Един с материали, друг - с работилница, трети - с камион, за да отиде всеки един от 7000-те шлема до лекарите. Доброто се мултиплицира 10 пъти.

Раздават топла храна на хора в нужда

А децата на приятелските семейства рисуват детски картини, които да усмихнат и зарадват медиците. Личният порив да си доброволец  и да заразяваш и другите с добро е подкрепена от каузата "За доброто".  Така кашоните с протектори ще достигнат до всички краища на страната.

И така по време на карантина се оказва, че от примерите вкъщи тръгва всичко. В тази история добрият пример тръгва от семейството, но влиза в много повече домове и сърца.