Ще има пропускателни пунктове в самия град

Москва затяга правилата на карантината. Вече ще бъдат изградени пропускателни пунктове в самия град. Хората ще имат нужда от пропуски, за да минават през тях. Това са едни от най-строгите мерки, като руската столица все още очаква пика на епидемията.

Пропуските за движение из града ще се въвеждат поетапно. Първо ще бъдат осигурени за хората, които трябва да ходят на работа. Кметът Сергей Собянин каза, че е чел информация за достигане на пика на заразата, но я наречe абсолютно невярна.

„Всяко излизане от входа се регистрира. Всяко нарушение се отчита. Досега нямаше тежки наказания. Информирахме гражданите, че трябва да стоят у дома и ги предупреждавахме с глоби. Но вече, след промяната в закона, можем автоматично да ги глобяваме”, заяви Сергей Собянин, кмет на Москва.

Над 10 000 станаха заразените с коронавирус в Русия

В Русия има 12 000 регистрирани случая на коронавирус. Броят им се увеличава със 17-18 процента дневно, като още по-висок е ръстът на смъртните случаи.

На другият полюс беше решение на съда в Германия. Магистратите в Мекленбург-Предна Померания решиха, че не може да се забранява на гражданите да се разхождат по плажа на Великден. Това е любимо занимание на жителите на северната провинция, която има излаз на Балтийско море. Според съда, забраната незаконно ограничава свободите на гражданите. Местното правителство се съобрази и напомни, че трябва да се спазва дистанция от 2 метра дори на плажа.

В Русия регистрираха 1100 заразени с коронавирус за един ден

Междувременно от Световната здравна организация алармираха, че намират за притеснителни тенденциите за ранна отмяна на социалната изолация.

 „Знам, че някои държави вече планират премахването на престоя у дома. Световната здравна организация иска повече от всеки друг тези рестрикции да отпаднат възможно най-скоро. Но в същото време, преждевременното вдигане на ограниченията може да доведе до смъртоносно завръщане на вируса. Спускането по кривата може да е толкова опасно, колкото качването, ако не се направи както трябва”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!