Липсата на туристи и ниската заетост са сред очертаващите се проблеми в сектора

Министърът на туризма Николина Ангелкова обсъжда с част от бранша по Южното Черноморие предстоящия туристически сезон, както и мерките за безопасност на летовниците у нас. От бранша са готови с конкретни предложения, които да спасят летния сезон.

При какви мерки за безопасност хотелите ще приемат гости?

По време на срещата с ресорния министър представителите на туристическия бранш ще поискат спешно създаване на гаранционен фонд, който да им даде сигурност и да гарантира съществуването им в ситуации като тази при пандемията.

В средата на месец май Слънчев бряг е пуст. Няма отворени хотели, повечето не са започнали дори подготовка за активен туристически сезон.Бизнесът е изправен пред липса на туристи и ниска заетост заради пандемията

„Всички разговори на бранша с държавата и всички наши усилия в момента трябва да бъдат насочени първо  към това да се опитаме да привлечем туристи и да осигурим тази минимална заетост на бизнеса, за да намери той икономически смисъл в това да извършва своята дейност”, посочи Теодор Пастърмаджиев, член на УС на Съюза на собствениците – Слънчев бряг.

 

 

След това щели да се пригодят към прилагането на мерките за безопасност на туристите. Хотелиерите търсят отговор на въпроса какво ще се случи с болен турист от коронавирус след края на платения му престой. Трудно щяло да бъде и контролирането дали туристите са с предпазни маски на определените места. 

„Ние не сме контролен орган и е много трудно постоянно да правим забележки. Все пак туристите са хора като всички нас, с разликата, че те са дошли на почивка. Не трябва да се чувстват, че са в болнично заведение”, коментира Христо Чапкънов от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Концесионерът на плажната ивица в Слънчев бряг е готов да спази срока и плажът да е готов да посрещне гости на 1 юни. Плажните принадлежности няма да са безплатни.

„Освен концесионните такси имаме и много съпътстващи разходи, които просто при безплатни услуги няма как да генерираме тези приходи. В Слънчев бряг от 10 лева ще е 4 лева за предстоящия сезон за брой услуга. Чадър - 4 лв и шезлонг също 4 лева”, обяви Кирил Спасов, концесионер на плаж в Слънчев бряг.

9% ДДС за хотели, ресторанти и книги от 1 юли 2020 г.

За да се избегнат фалити на хотелите от бранша предлагат учредяването на гаранционен фонд в туризма, в който да се отделят 10% от приходите от туризъм, които по техни изчисления годишно били около 3 млрд. евро.

„Този гаранционен фонд ще обслужва туроператори, транспортна дейност, хотелиерство, ресторантьорство, концесионери на плажовете и туристи. Ако се зададе пандемична ситуация, ако има фалити, той ще може да покрива тези разходи”, коментира Диана Колчева от Клуба на хотелиера в Слънчев бряг.

Браншът ще настоява схемата 60 на 40 да остане и при отворени обекти. „Защото тя ще ни даде възможност да оперираме при по-ниска заетост и същевременно, запазвайки тази рентабилност, която ще ни позволи да функционираме”, смята Пастърмаджиев.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.