Здравното заведение беше затворено заради положителна проба за коронавирус сред персонала

Дезинфекцират Спешното отделение на болницата в Ямбол. То е затворено заради положителна PCR проба на медицинско лице - медицинска сестра, работеща там. Общо двама са заразените от медицинския персонал.

Затварят Спешното отделение на болницата в Ямбол

Спешното отделение на ямболската болница се наложи днес да затвори врати. Причината е новият случай на COVID-19 сред медицинския персонал. С положителна проба е медицинска сестра. Това наложи през целия ден да бъдат извършвани на няколко пъти дезинфекции на цялото отделение.

Медицинската сестра от Спешното отделение, която е с положителна проба за коронавирус, е била сред тези, които са вземали кръв от болни пациенти. Общо двама са заразените от медицинския персонал в Спешния център.

„Слава Богу, са в сравнително добро състояние. Едната няма оплаквания, а другата е във фаза на оздравяване. Надявам се да нямаме нови случаи”, коментира завеждащата отделение „Спешна помощ“ д-р Недялка Влахова.

Протест в ямболския квартал "Райна Княгиня" (ВИДЕО)

Въпреки напрежението, медиците от Спешното отделение са готови да започнат отново работа след дезинфекцията.

„Когато дойдат пациенти – страхът изчезва, защото на първо място излизат задълженията, които трябва да изпълниш по отношение на болните. Страх не бих казала, ние си вършим работата, гледаме максимално да предпазим нас и тях”, допълни д-р Влахова.      

До приключване на дезинфекцията спешните пациенти ще се приемат в другата ямболска болница - „Иван Рилски”.

Вдигат блокадата на ямболския квартал "Райна Княгиня" в полунощ

Жителите на квартала „Райна княгиня“ пък очакват облекчаването на мерките. Вчера стотици се събраха на протест.

„Напрежението нарастна след като вчера не отпаднаха карантинните мерки и КПП-тата. Ние от квартала, жителите на Ямбол, искаме свобода”, обясни протестиращ.

„Със сигурност има много слухове, ние не вярваме, че има толкова много положителни проби в квартала”, смята Иван Георгиев.

„Това, което виждаме от другата страна на бариерата, е съвсем различно. Тук непрекъснато идват болни. При нас потокът не е спрял”, посочи д-р Влахова.

„Очаква се тази вечер да паднат загражденията, но ще има засилено полицейско присъствие. Ще бъдат проверявани всички карантинирани лица. Искам да кажа, че вече има над 50 досъдебни производства на хора, които са нарушили карантината. Има един карантиниран, който е искал да напусне зоната и е оказал съпротива на полицията”, каза кметът на Ямбол Валентин Ревански.

В квартала и на затворените 14 улици живеят над 8 000 души. От сряда работещите ще могат да ходят на работа. Облекчават се мерките и за достъп до магазини аптеки и банкомати.

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.