Те бяха заснети да нанасят удари на присъстващи

Арестуваха биячи от партийната сбирка на ГЕРБ. Двама от тях бяха разпознати на телевизионни и любителски кадри. На единия вече е повдигнато обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост.  

По информация на NOVA единият задържан е Симеон Стойчев. Той е син на военен. 

Напрежение между протестиращи и делегати на конференцията на ГЕРБ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Задържан и другият мъж, който блъска и хвърля телефони на журналисти. Той беше заснет и да нанася удари на други присъствали на форума на ГЕРБ в сряда.

20-годишният столичанин Денислав Станоев не е криминално проявен, няма данни и да е членувал във фракции. Обяснил пред разследващите, че са му предложени 400-500 лв., за да прави провокации.Твърди, че му ги обещал един от лидерите на протестиращите, но не знаел името му. Срещнали ли се в дните на недоволство. Станоев се е предал рано в петък сутринта, след като опитал да се крие за кратко, научи NOVA. Младежът е безработен. 

Той е задържан за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за това, че е изтръгнал и впоследствие захвърлил зад огражденията мобилно устройство на журналист. Според обвинението става въпрос за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост.  

20-годишният мъж признава извършеното престъпление, като съдейства изцяло на органите на полицията и прокуратурата.  Действията по изясняване на случая продължават.

Днес, освен двамата задържани, на разпит в СДВР беше извикан и съпредседателят на "Демократична България" - Христо Иванов. По друг повод - петно от червена боя върху съдебната палата. 

По информация на NOVA полицията разполага със записи от нощта, в която атакуваха Съдебната палата. Правят го маскирани, а в същата вечер там е и бившият правосъден министър. Той обаче е разпитан само в качеството му на свидетел.

Междувременно, от охранителната фирма „Делта Гард” излязоха с официална позиция. „По повод големия обществен интерес и зачестилите негативни и неверни публикации и твърдения в социалните мрежи, печатните и електронните медии, че лица, проявили агресия спрямо протестиращи и журналисти, са служители на „Делта Гард” ООД, изразяваме следната позиция: Категорично се разграничаваме от лицата, обект на многобройните публикации, като заявяваме, че подобни лица не са служители на „Делта Гард” ООД и техните действия не са свързани с дейността на охранителната фирма”, се казва в позицията.

„Делта Гард” ООД остро осъжда подобни действия, както и всякакви форми на насилие и агресия”, казват още от фирмата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.