Има информация за няколко леки инцидента

Националната конференция на ГЕРБ беше посрещната от протест. Стигна се до блокада на движението и сблъсъци. Малко след 10.00  ч. протестиращите започнаха да пресичат масово пешеходните пътеки на 4-и километър. Целта бе да попречат на делегатите да пристигнат навреме за събитието.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Най-вероятно те са много доволни от г-н Борисов и с възторг гледам как идват с коли от всички краища на държавата, за да го подкрепят. Ние просто решихме да се включим в цялата акция”, разказа протестиращият Тихомир Василев.

Малко по-късно недоволните решиха да влязат при делегатите. Стигна се до словесни сблъсъци с полицията, която отказа да ги пусне, тъй като не са участници в конференцията.

А изказването на лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов, бе посрещнато с освирквания. „Има и такива хора, това е демокрация”, коментира премиерът.  

Хората, прекъснали речта, бяха изведени. А в края на конференцията и двете страни се оплакаха от провокации и насилие.

„Просто вървяхме заедно с последната част от симпатизантите на ГЕРБ. Към нас се затичаха 15 момчета, и започнах да ни бият. Бяха с черни блузи, организирани. Хвърляха телефоните на хората, които снимаха”, разказа пострадалият протестиращ Антони Аврамов.  

„Днес бях свидетел на много провокации от едно определено момче или може би група, защото около него ходеха подозрителни хора с маски. Започнах да снимам, а той започна да ме обижда и ме удари по корема”, разказа Ася Попова, пресаташе в Министерство на земеделието.

Малко по-късно журналистката Полина Паунова, която снимала събитието, се оплака, че телефонът ѝ е отнет от младежи с баджове на делегати.   

От ГЕРБ уточниха, че се разграничават от всички акции, защото охраната е била частна, наета от София Тех Парк.

А след напускането на делегатите, за няколко минути бе блокирано и платното около зала "Арена Армеец". Благодарение на полицаите представителите на ГЕРБ отпътуваха безпрепятствено.

Снимка: Георги Димитров

През деня от София Тех Парк излязоха с позиция за инцидента с журналистката от „Свободна Европа“ Полина Паунова. Оттам заявяват, че лицето, което участва в конфликта и е представено като охранител, не е представител на охраната, осигурена от София Тех Парк за събитието.

„Разпространените видеоматериали бяха щателно разгледани от ръководството на София Тех Парк и декларираме, че това лице не е наемано и не е било част от охранителния екип.

С цел отличаване на охраната на събитието от останалите органи на реда и от участниците в мероприятието нейните представители през цялото време бяха идентифицирани със светлоотразителни жилетки с надпис „Security“. София Тeх Парк осигури събитието с необходимия брой охранители, чиито ангажименти бяха да се грижат за сигурността на мероприятието, за периметъра на събитието, както и за логистика по придвижването на участниците.

Излъчените видеоматериали показват, че лицето, участващо в инцидента с г-жа Паунова, не носи въпросната светлоотразителна жилетка и не се легитимира като представител на охраната на София Тех Парк.

Екипът на София Тех Парк строго осъжда всяка проява на насилие или вербална агресия срещу представителите на медиите, които изпълняват своите служебни задължения, както и спрямо всички, които мирно и демократично изразяват своята гражданска позиция”, се казва в позицията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.