Най-голямо поскъпване се очертава в медицинските университети

Напрежение в университетите преди започването на академичната учебна година. Причината е драстичното увеличение на студентските такси в Алма матер, въпреки извънредното положение с коронавирус инфекцията.

Без такси за първокурсници от определени специалности

Най-голямо поскъпване на таксите за студенти се очертава в медицинските университети у нас. Въпреки, че висшите учебни заведения са автономни, оказва се, че държавата, и в частност образователното министерство, е наложило постановления, които налагат увеличение с до 40% на таксите на места. Тук, обаче, ректорите проявяват гъвкавост.

Шокиращото увеличение на таксите за платено обучение в четирите медицински университета в България е с до 50%. То се дължи на издадено постановление на Министерски съвет, което задължава ръководствата да го изпълнят. За да няма отлив на студенти, от Медицинският университет в Пловдив, са решили проблема като намалят административните такси, които взимат. Така увеличение при някои специалности няма да има, а при други ще е минимално.

Великотърновският университет също е намерил начин да заобиколи разпоредбата, която може да остави старопрестолната Алма Матер с незапълнени бройки.

Увеличават таксите в някои университети

„В четири от направленията сме намалили таксите. В три от направленията държавата е поела всички разходи. Има 12 направления, в които таксите се увеличават, но се увеличават с 25-30 лв. на семестър”, обясни Христо Бонджолов – ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Така във Велико Търново почти всички места вече са заети, което е безпрецедентно за университета. Драстично обаче е увеличението на таксите за платено обучение в Югозападната Алма Матер. На запитване от NOVA на какво се дължи този факт, от образователното министерство отговориха, че министър Красимир Вълчев и ректорът на ЮЗУ са се разбрали да намерят начин и да намалят вече определените такси за студентите втори курс, където повишението е най-драстично. За студента Владислав Тасков, четвърти курс по физическо възпитание и спорт, таксата от 580 лв. годишно не е проблем.

В СУ ще приемат с матури студентите в 116 от 118 бакалавърски програми

Оставяйки проблема с таксите настрана, студенти и ръководства на университетите у нас се обединяват около най-важния за тях проблем – как ще започне академичната учебна година на 1 октомври – присъствено или не.

Репортери: Мартин Георгиев, Илиян Велков, Антон Чавдаров

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.