Историята на климата, на слънчевата активност и човешкото въздействие върху природата е регистрирана в пръстените им, заявяват учени

Радиовъглеродно датиране разкри, че дъб на скалист склон в Италия е на 1000 години, пишат "Сайънс алърт" и БТА.

Дървото е устояло на смразяващи температури, снежни бури, силни ветрове повече от 9 века. То се намира на височина над 1000 м в националния парк Аспромонте в Южна Италия. Около него има и други древни дървета - на възраст от 570 до 934 години. Най-старо се е оказало най-малкото дърво - със счупен връх и корона като флаг. Учените са го нарекли Деметра.

Учени откриха дърво на 2624 години в САЩ

"Тези стари дървета са свидетели на миналото ни",  каза Лучо Калканиле от университета на Саленте. "Историята на климата, на слънчевата активност, на човешкото въздействие върху природата е регистрирана в пръстените им".

Колкото и забележителен да е италианският дъб, който е най-старото твърдо дърво в умерения пояс, има много по-древни дървета от него. Известни са иглолистни екземпляри на по няколко хиляди години. Цъфтящите дървета с твърда дървесина обаче обикновено гният след няколкостотин години.

Изследванията са показали, че Деметра още расте - с по около 0,4 см на година. Уникалното при нея е височината, на която вирее. Другите древни дървета с твърда дървесина в Европа са в равнинни и хълмисти райони. Това са букове, които са с 300 години по-млади.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.