Вижте какви са притесненията на учените за зимата

Световната здравна организация (СЗО) поясни, че коронавирусът се разпространява във всякакво време и няма причина да мислим, че студът може да го убие, съобщи Асошиейтед прес.

Той се разпространява главно между хората. Дъждът и снегът могат да разредят следи от него по пейки и други външни повърхности. Предаването му от повърхности обаче не е сред основните фактори за пандемията.

7 признака, че сте преболедували коронавируса, без да разберете

Според учените истинското притеснение в студено време е, че хората ще се задържат на закрито. Възможно е да са натясно и така вирусът да се разпространява по-лесно.

Научни изследвания показаха, че значителен процент от случаите на зараза са в домовете, в общите кухни и бани.

СЗО и други институции предупредиха, че във вътрешни помещения с лоша вентилация заразяването е по-лесно, защото вирусът се разпространява във въздуха и частиците с него могат да останат да се реят няколко часа.

Проф. Кантарджиев: Храната за 2 мин. в микровълновата и няма коронавирус

Коронавирусът не се разпространява толкова много на открито, защото се разпръсква във въздуха, а и хората имат повече място, за да спазват дистанция. Ако останат дълго близо един до друг и на открито без маска обаче, могат да се заразят.

Здравните власти препоръчват за избягване на зараза да се носи маска, да се спазва дистанция от 2 м и често миене на ръцете.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА